30 aug Actie op weg naar resultaat ….. de eerste vijf seconden tellen
Hoe vaak overkomt het jou? Je neemt je voor iets te doen en neemt vervolgens geen actie. Vaak zijn de ideeën of plannen niet het probleem, wel de hieraan gekoppelde noodzakelijke acties. We herkennen allemaal wel het ‘studenten syndroom’ en van uitstel komt veelal ook afstel. Een belangrijke vraag is dan ook:
‘Waarom stellen we zaken uit, terwijl we toch graag iets willen bereiken?’
Om te beginnen is het eigenlijk best wel gek dat we graag iets willen bereiken, maar vaak minder bereid zijn om op de korte termijn actie te ondernemen. Dit heeft zo zijn reden en het is handig deze reden te kennen om er vervolgens wat aan te kunnen doen.
Wij zijn allemaal gewoontedieren en ons brein is ingericht om de automatische piloot te gebruiken. Dit scheelt ons veel denkwerk, maar houdt ons ook in de comfortzone. Zodra we iets willen realiseren en daarvoor actie willen ondernemen betekent dat voor ons brein iets nieuws en dan trekt het brein binnen 5 seconden aan de noodrem. Dit doet het brein door allerlei argumenten (die wij onszelf dus eigenlijk geven) op te werpen om geen actie te ondernemen. Wanneer we dus niet binnen 5 seconden actie ondernemen neemt ons brein de leiding om het te laten bij wat het is en blijft alles dus bij het oude.
Het meest simpele voorbeeld is ‘s ochtends uit je bed komen om de dag te beginnen. Veel mensen hebben toch enige moeite om direct op te staan en dus in actie te komen. Wanneer je niet binnen 5 seconden uit je bed springt is de kans groot dat je langer blijft liggen dan je je de dag ervoor hebt voorgenomen. Dit principe geldt ook voor werk gerelateerde onderwerpen zoals bijvoorbeeld ideeën om zaken te verbeteren of simpelweg een collega aan te spreken op zijn/haar steeds terugkerende negatieve houding.
Argumenten om geen actie te ondernemen schieten snel door het hoofd: “ik kan best iets later opstaan” of “ik wil hem/haar nog een kans geven, zonder er direct wat van te zeggen”. Allemaal argumenten die niet leiden tot actie – en dus blijft het gewenste resultaat uit.
De Amerikaanse succesvolle televisiepresentator en ‘motivational speaker’ Mel Robbins komt met een wel hele simpele, maar doeltreffende oplossing om wel tot actie te komen: de vijf seconden regel.
Neem jezelf voor om actie te ondernemen en tel vervolgens af van 5 naar 1 seconde en onderneem vervolgens de actie. Strekking is dat jij door dit aftellen jouw brein niet de gelegenheid geeft om ‘uitstel-argumenten’ te bedenken.
Probeer het maar eens thuis: je wilt gezonder leven, maar komt niet toe aan sporten. Tel af van 5 naar 1 en onderneem actie om jouw hardloopkleding aan te trekken of onderneem actie om die sportschoenen te kopen. Je zult zien dat je bij het nemen van de eerste actie er makkelijker opvolging komt richting het realiseren van jouw uiteindelijke doel (in dit geval ‘gezonder leven’).
Er zijn tal van situaties waarin wij onszelf voor de gek laten houden door ons eigen brein: Je voedt jezelf met argumenten om nu nog geen actie te nemen (lees: uitstelgedrag), terwijl je wel degelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken.
Terug naar het voorbeeld van het aanspreken van die medewerker. Tel dus terug van 5 naar 1 seconden en spreek hem/haar aan, of als dat niet direct kan onderneem de actie om een afspraak in te plannen.
Het gaat er hierbij niet altijd om dat de actie direct leidt tot het bereiken van jouw doel, maar veelal is de eerst actie wel het begin om dat doel te bereiken. Probeer het maar eens uit en je zult zien dat het werkt en jou ook nog voldoening geeft!
Weet je dus wat je wilt bereiken, bedenk de eerste actie en het aftellen kan beginnen.
5,4,3,2,1 …. Actie…. op weg naar resultaat!
Auteur van dit bericht
- Het ontwikkelen van eigenaarschap - mei 28, 2021
- De frontliniemanager als linking pin - mei 10, 2019
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.